Een spinning fiets kan ook kapot gaan

Heb je altijd al willen weten hoe die spinning-fiets werkt? Hoe wordt dat wiel aangedreven en hoe zwaar is dat wiel eigenlijk? Kijk dan maar naar de volgende foto en je vragen worden direct beantwoord.

spinning fiets kapot

Het vliegwiel (dat rode ding, ja) is 20 of 30 kilo (hoe zwaarder hoe beter trouwens). Dit wiel wordt aangedreven door een ketting. Via de trappers breng jij dus de ketting en het wiel in beweging. Simpel en doeltreffend.

Er zijn ook spinning fietsen die geen ketting maar een riem hebben, met als voordeel dat dit minder onderhoud vraagt en stiller is.

 

Spinningfietsen zijn flink verbeterd . Eerst hadden de fietsen een vliegwiel hadden van 10 tot 12 kilogram. Huidige spinningfietsen hebben een vliegwiel van 18 tot 30 kilogram. Maar wat heb je daar aan? Een korte uitleg van de spinningfiets maakt je bewuster en helpt je om nog beter te trainen.

Je kan niet stilstaan

Een belangrijk verschil tussen een spinningfiets en een hometrainer is dat een spinningfiets een doortrapper is. Bij een doortrapper kunnen de benen niet plotseling stil worden gehouden omdat de trappers alsmaar rond blijven draaien. Je wordt gedwongen (of geholpen….) om te blijven ronddraaien, een extra stimulans dus.

Trappers met twee soorten sluitingen

SPD spinning schoen

SPD plaatjes voor je spinning / indoorcycling schoen

De trappers zijn hebben meestal een SPD sluiting en een toeclip-sluiting zodat je zowel met fietsschoenen als met gewone sportschoenen kan fietsen. Bij toeclip-sluitingen zijn de pedalen voorzien van een soort netje met een riempje waar de voeten in kunnen worden geplaatst. Voor SPD sluitingen zijn speciale fietsschoenen nodig die op de pedalen vastklikken.