Doelen stellen met SRT

Het stellen van een doel helpt je om jezelf te motiveren. En als je het doel hebt geeft je dat een goed gevoel en heb je de mentale energie voor een nieuw doel.

Onderstaande spinning alfabet kan je helpen om doelen te stellen.
Een doel is bijvoorbeeld dat je extra aandacht voor je houding en techniek wil.
Neem dan de bv de letters SRT en koppel die letters aan je doel
De S: schouders ontspannen. De R: mooie rondjes met je benen, dus niet alleen duwen maar ook trekken. De T: tenen ontspannen in de schoenen.

Kies je eigen doel en kies dan 3 letters (die een logische betekenis hebben) die passen bij jouw doel. Succes! (en o ja aanvulling en lettercombinaties zijn welkom).

Spinning alfabet

A ademhaling
B benen, billen
C conditie
D doorzetten, duurvermogen
E eiwit verbranden = verzuren
F
G
H hard worden
I inzet
J juichen
K kramp voorkomen
L lanterfanten
M malen met je benen
N nadenken
O opgeven is geen optie
P passeren
Q
R race; mooie rondjes
S schouders ontspannen
T tenen ontspannen
U uithoudingsvermogen
V voeding
W wegen
X
Y
Z zweet

De beste gedachte die in het hoofd van een sporter kan spelen is ook ‘ik en mijn taak’. Psycholoog Eberspächer baseerde hier zijn model van aandachtscirkels op. Coachen moeten dan ook proberen hun sporters op de taken te richten.

Doelen moet je altijd buiten jezelf moet stellen. Voor een wielrenner is het doel bijvoorbeeld niet te gaan om zo hard te fietsen dat hij de pijngrens bereikt, nee hij moet zo hard fietsen dat hij een auto bijhoudt, of een kopgroep inhaalt. Zo leg je doelen buiten jezelf (externe focus) en dat werkt beter dan een interne focus.