Hier vind je antwoord op veel gestelde vragen.

Heb je een vraag die er niet staat en ook niet elders op onze website wordt behandeld: klik hier, stel je vraag en we zetten je vraag en antwoord op de website.

1. hoe vaak moet je per week fietsen?

Dit is helemaal afhankelijk van je doel. Met 1 maal per week ga je heel langzaam vooruit, als je 2 maal per week traint en dan in combinatie met andere fitness-trainingen (bv armen) dan doe je het super. Meer kan natuurlijk ook maar kijkt uit dat je het dan niet na een half jaar zat bent.

2. welke schoenen kan ik het beste gebruiken?

Als je begint neem dan rustig je gewone sportschoenen. Maar zodra je denkt dit wil ik vaker is het aanschaffen van speciale fietsschoenen sterk aan te bevelen. Neem dan geen combinatie van sport- en fietsschoenen, maar neem een extra paar fietsschoenen (onder de 100 euro heb je al prima schoenen). De zool van een fietsschoen is namelijk hard en daardoor kan je beter kracht zetten. En doordat je beter aan je pedaal vast (er zitten klikkers onder je schoen) kan je beter ook een opwaartse fietsbeweging maken.

3. wat heb ik aan een hartslagmeter?

Deze vraag is eigenlijk hetzelfde als de vraag wat je aan snelheidsmeter of toerenteller in je auto hebt. Hiermee kan je nog beter naar je motor (je lichaam dus) luisteren. Kost nog geen 50 euro.

4. hoeveel calorieen verbruik je tijdens een les?

Helaas is hier voor vrouwen en mannen een groot verschil. Verder is het afhankelijk van wat voor een les je doet. Maar laten we aannemen dat het een pittige les is (interval bijvoorbeeld) en de les duurt 45 minuten, dan zal een vrouw 400-500 calorieen verbruiken en een man ronde 700 calorieen. Een glas bier is ongeveer 100 calorieen!

5. krijg ik dikke bovenbenen van indoorcycling?

Nee, je krijgt geen dikkere benen. Je krijgt meer spieren en minder vet. Je benen worden strakker! Tenzij je natuurlijk 7 keer per week gaat fietsen en daarnaast ook andere fitness-training gaat doen.

6. is het duur?

Een abonnement bij een sportschool kost ongeveer 50 euro en veelal kan je dan onbeperkt sporten. Daarnaast nog schoenen en kleding.

7. Wat is het verschil tussen Spinning en RPM?

Er zijn een aantal verschillen. Ik zal er enkele noemen. RPM is afkomstig van Les Mills; gedurende 3 maanden fiets je op dezelfde muziek en dezelfde ‘choreografie’. Voordeel is dat je zo je vorderingen kan bepalen want de eerste keer zit je stuk bij nummer 3 en de maand erna fiets je dat gemakkelijk. Nadeel is dat je 3 maanden lang dezelfde muziek en bewegingen maakt. Het grootste voordeel van RPM is wel dat je als klant altijd gegarandeerd bent van een kwalitatief goede les. Want waar RPM ook wordt gegeven, de les is altijd hetzelfde. RPM instructors worden dan ook elke 3 maanden beoordeeld.
Spinning is van “Johnny G” en die probeert het buitenfietsen naar binnen te halen. De instructeur mag zelf zijn muziek bepalen en ook de les opbouw. De soorten rides zijn voorgeschreven en je instructeur moet zich jaarlijks laten scholen om zijn licentie te behouden.
Jouw keuze! want smaken verschillen, maar soms is er niets te kiezen als je afhankelijk bent van wat je sportschool doet.

8. Ik wil een prive-instructreur, kan dat?

Als je geen zin hebt in het massale of je wilt met een groepje vrienden/kennissen thuis fietsen (je moet wel ruimte hebben) dan regelen wij in de regio Haarlem prive spinles. Laat je wensen horen via ons contact-formulier klik hier en laat je wensen horen via ons contact-formulier

9. Ik ruik naar ammoniak?

Ik heb regelmatig tijdens het spinnen dat ik een ammoniakachtige adem heb. Ik begrijp dat dit komt doordat ik dan eiwitten verbrand ipv koolhydraten of vet. Ik wil liever niet dat mijn spieren zich afbreken dus wat kan ik nu het beste doen? Minder hard fietsen, meer spier kweken of meer sukers tijdens het fietsen nemen? Ik ga altijd tot het gaatje maar kan dat kwaad?

Zowel zweten als urineren vraagt water van je lichaam. Wanneer je te weinig drinkt wordt de uitscheiding van ammoniak niet verdund, waardoor het sterker ruikt. Regelmatig en genoeg water drinken tijdens intensief sporten is dus belangrijk.

Naast genoeg drinken is het belangrijk om voordat je een intensieve training begint genoeg glycogeenopslag te hebben. Dat doe je dus door genoeg koolhydraten te eten de perioden voordat je sport. Behalve wanneer je wilt afvallen en dus vet wilt verbranden. Maar dan is een hoge intensiteit sowieso niet gewenst.

The Creator and Godfather of Spinning op deze video: Johnny G (schrik niet van de massale bijeenkomst, maar iedereen wil met Johnny spinnen!)